Bugünden Yarına Lastik Teknolojisi

20. yüzyılın başlarında icat edilen radyal lastikler, günümüzde kullanılan lastiklerin büyük çoğunluğunu temsil ediyor. Bu tasarımın beraberinde getirdiği faydalara rağmen üreticiler hâlâ düşük yakıt tasarrufunu ve güvenliği arttırmak için lastik teknolojisi alanında çalışmaya ve ürün yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Örneğin; sürücü güvenliğini ve lastik ömrünü uzatmak için Continental, Pirelli, Bridgestone, Hankook ve daha birçok firma, patladıktan sonra yola devam edebilen lastikler geliştirdi. Continental’in ContiSeal ismi ile sunduğu lastikler, lastikte oluşan hasarı lastik içerisinde yer alan jel ile kapatabiliyor. Seal lastik olarak adlandırılan bu ürünler, diğer lider lastik üreticileri tarafından da sunuluyor. Bunun yanında; Michelin havasız lastik teknolojisine öncülük ediyor; Bridgestone da bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra Bridgestone, en yeni teknolojiler sayesinde yol gürültüsünü önemli ölçüde azaltan sessiz bir lastik olan QuietTrack’i de sundu. Continental ve Pirelli de benzer alternatifler sunuyor. Üreticiler, her geçen gün yeni lastik teknolojisi sunmak için Ar-Ge çalışmalarına yatırım yapıyor. Akıllı lastik olarak da bilinen bağlantılı, cyber lastikler de günümüzde öne çıkan teknolojiler arasında yer alıyor.

Gelişen Lastik Teknolojisi: Akıllı Lastik Konsepti

Lastik gelişiminin bir sonraki adımı ise bağlantıdır. Günümüz lastiklerinin güvenliğini artırmak için İtalyan lastik üreticisi Pirelli, ilk kez 2005’te araştırmalarına başlanan “Cyber Araç” sistemini 2018 yılının Mart ayında tanıttı. Bu sistem ile lastik, otomobilin yerleşik bilgisayarlarına lastik basıncı, iç sıcaklık ve diş derinliği hakkında bilgi gönderebilen sensörler ile çalışıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi diğer önde gelen üreticiler de bağlantılı akıllı lastik pazarında konumlanmak için birbiriyle yarışıyor. Michelin ve Bridgestone, son yıllarda cyber lastik teknolojisi sektöründe büyümek için; sensör ve telematik alanına yüz milyonlarca dolar yatırım yaptı. Bu markaların hâlihazırda piyasada sunulan akıllı lastik seçenekleri bulunuyor. İleride; 5G teknolojisine sahip Pirelli akıllı lastik ve tüm markalara ait seçenekler, yalnızca aracınızla ilgili veri toplamakla kalmayacak; aynı zamanda güvenliğinizi artırmak için çevrenizdeki tehlikeli yol koşulları da size bildirecek. *

Lastik Teknolojisi Daha “Akıllı” ve Çevre Dostu Hâle Geliyor

Otomotiv endüstrisi, son yıllarda çevreyi koruyan yeşil otomobil ve lastik teknolojisi ile ilgileniyor. Bunun sonucunda; 2017 yılında Goodyear tarafından tamamen yeni bir akıllı lastik konsepti olan Eagle 360 ​​Urban Tire sunuldu. Şirket hâlâ araştırma aşamasında ve bu lastiğin sürücüsüz bir araç filosu ile birlikte hizmet etmesini hedefliyor. Yapay zeka ile çalışan bu yeni akıllı lastik konsepti, verileri toplamak ve yolcuların korunmasına yardımcı olmak için aracın sisteminin bir uzantısı olacak. Bunun yanı sıra; 2018’de Goodyear, yoldan nemi alırken oksijen üretecek canlı yosunla dolu olan Oxygene lastiğini de tanıttı. Lastik, sadece kendi oksijenini üreterek diğer araçların karbon emisyonlarına karşı koymayacak; aynı zamanda bu lastiklerin dönüşü, bağlı oldukları otomobile güç sağlayabilecek elektriği de üretecek.

Lastik Üretiminde Geri Dönüştürülebilir Malzemeler Kullanılıyor

Üreticiler, yeni lastik teknolojisi üretmek için kullanılan malzemelerle ilgili çalışmalara ek olarak daha etkili ve çevre dostu geri dönüşüm için de çaba sarf ediyorlar Yeni kauçuk geri dönüşüm yöntemleri geliştirilse bile üreticiler, geri dönüşümü ve imha edilmesi daha kolay malzemeleri ham maddeler arasına katmaya çalışıyorlar. Bunlar arasında; pirinç kabuğu külü, portakal yağı, karahindiba kauçuğu gibi kauçuğa oranla daha sürdürülebilir malzemeler yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir